Ga direct naar inhoud

Soap Acteren Workshop

Blauwe golf

GTST, Spangas; soapseries zijn niet meer weg te denken van de televisie en ze zijn populair onder veel jongeren in alle onderwijstypen.

Soaps zijn daarom een interessante ingang om drama als kunstvorm onder de aandacht van jongeren te brengen. In de Workshop Soap Acteren werken de deelnemers in groepjes een soapscène uit, die ze repeteren en spelen voor de andere deelnemers.

Inhoud Soap Acteren Workshop
Tijdens de workshop worden de specifieke kenmerken van een soap met bijbehorende speltechnieken benoemd en geoefend. Bijvoorbeeld:

Klein spelen
Door de hoge uitzendfrequentie en korte voorbereidingstijd bevatten soaps vrijwel alleen korte dialogen, waarbij de personages vaak close-up in beeld komen. Een soap acteur moet dus klein spelen met veel emotie, en in een dialoog moeten beide spelers naar de camera / de andere leerlingen gericht blijven, omdat de kijker alle emoties wil blijven zien. Daarbij is tekstinterpretatie natuurlijk belangrijk om het spel geloofwaardig te maken.

Drama overdrijven
In de verhaallijn van een soap komen veel en ingewikkelde relaties voor waarbij het drama en leed van de personages wordt overdreven. De workshopdeelnemers krijgen per groepje een korte beschrijving van een scène die ze zelf verder mogen invullen. Dit leidt vaak tot veel dramatisch enthousiasme en hilariteit.

De workshopleider
De maX Music workshopleiders die de Workshop Soap Acteren geven zijn ervaren, gediplomeerde theaterdocenten die op dagelijkse basis acteren, regisseren en doceren. Daarnaast selecteert maX Music de docenten op betrouwbaarheid en op het vermogen om enthousiasme over te dragen.