Ga direct naar inhoud

Schrijf een lied over je wijk!

Blauwe golf
Schrijf een eigen poplied over je wijk is een project waarbij aankomende tieners op een leuke en creatieve manier leren nadenken over hun wijk en op een positieve manier in contact komen met de de buurtbewoners en de jongerenwerkers uit de wijk.
 
Groep 7 en 8 zijn de aankomende tieners die na de basisschool elkaar gaan ontmoeten op straat wat problemen kan opleveren in de wijk.
Hoe kan je met deze aankomende tieners in contact komen en ze op een leuke en creatieve manier laten nadenken over hun wijk? Hoe kunnen de kinderen hun gedachten over de wijk op een ludieke manier presenteren aan de buurtbewoners en zo met elkaar in contact komen?
Tune4u heeft in samenwerking met welzijnsinstelling Kern8, de gemeente Schagen en woningbouwvereniging de Wooncompagnie het leefbaarheidsproject ‘Muziek in de wijk - Schrijf een poplied over je wijk’ opgezet in de stad Schagen. Kinderen uit groepen 7 en 8 van diverse bassischolen uit de buurt hebben een poplied met echte videoclip over hun wijk gemaakt wat is uitgevoerd op een wijkdag.
Dit leefbaarheids project is heel goed uit te zetten in wijken van andere steden of dorpen.
 
Waarom vind ik het leuk om hier te wonen? Stel dat ik de burgemeester was wat zou ik dan in de wijk veranderen?  Leerlingen van groep 7 en 8 gaan met deze en andere vragen tijdens de workshops aan de slag.  In groepjes maken ze tijdens een twee uur durende workshop een liedtekst over hun eigen wijk.
De workshop wordt gehouden onder schooltijd in het eigen klaslokaal van de groep. Samen met de workshopleider begeleiden de leerkracht en de jongerenwerkers uit de buurt de verschillende groepjes kinderen. Tijdens de workshops leren de kinderen  met elkaar samen te werken en op een leuke en creatieve manier na te denken over de wijk waarin ze wonen.
 
Opnemen lied
Tijdens de tweede workshop wordt het lied aan de kinderen gepresenteerd en wordt de melodie met de kinderen geoefend. Ter plekke wordt dan met de mobile studio een koor van kinderenstemmen opgenomen. Als er kinderen zijn die een instrument kunnen bespelen kan de school ook een schoolband samenstellen om het wijklied samen met de workshop leider van Tune4u uit te voeren.
 
Optreden en eerste CD
Het eindresultaat van het schoolpoplied wordt afgemixed in een studio en gepresenteerd door de kinderen (en eventueel de schoolband) op een mooie gelegenheid  zoals bijvoorbeeld een wijkdag. De kinderen mogen dan na het optreden de eerste single van hun zelfgeschreven wijklied overhandigen aan de wethouder of burgemeester.
 
Videoclip en straatjournaal over de wijk
Zou het niet leuk zijn als alle kinderen van de scholen uit de wijk samen met alle bewoners uit de wijk zouden meezingen en playbacken met het wijkpoplied in een echte videoclip of lipdub clip?  De kinderen kunnen bij het poplied over de wijk dan ook een echte video of lipdub clip maken. Ook is er een mogelijkheid om de kinderen met  een microfoon en camera straat interviews te laten geven aan buurtbewoners en daar een straatjournaal van te laten maken.  Zo komen ze goed in contact met de wijkbewoners en komen ze erachter ze hoe de bewoners over de wijk denken. De clip en het straatjournaal kunnen op een speciale gelegenheid zoals de wijkdag worden vertoond en natuurlijk op you tube worden gezet.
 
Met andere ogen
Door middel van de workshops, het lied met videoclip en de straat intervieuws gaan de aankomende tieners (en ook de oudere bewoners) hun wijk met andere ogen bekijken. Het bevordert het contact tussen de aankomende tieners en de oudere bewoners en ze leren op een leuke manier de jongerenwerkers uit de wijk kennen. 
Het schrijven, uitvoeren en opnemen van de liedtekst en het lied stimuleert de eigenwaarde, de saamhorigheid onder de kinderen en de binding met de wijk.
 
Met dezelfde soort workshops geeft Tune4u ook  andere thema's en projecten een muzikaal gezicht zoals  het project ‘Schrijf je eigen schoollied’ voor basisscholen,  ‘Schrijf je eigen poplied’ voor tienercentra, ‘Met de klas de boer op’ of ‘De boomfeestdag’. Foto’s en filmpjes van de diverse projecten zijn te bekijken op de site www.tune4u.nl