Ga direct naar inhoud

Cultuurdag

CKV, Kunstklas, Beeldend, theater, dans, muziek, film, fotografie

Blauwe golf

Geef uw leerlingen een onvergetelijke kunstervaring op het Kunstfort. De kunstwerken, natuur, ruimte en locatie inspireren tot reflectie op kunst.


We ontvangen graag grote groepen leerlingen. We zijn goed bereikbaar, vlakbij Amsterdam en Haarlem, op de fiets, via de snelweg of het openbaar vervoer. Je staat met de snelbus in een kwartier in het centrum van Haarlem of op Schiphol Airport! Combineer de cultuurdag met een museumbezoek in Haarlem.


In overleg stellen we een aantrekkelijk programma samen. Wij hebben prima faciliteiten, een restaurant met terras en goede parkeergelegenheid. Onze workshopdocenten zijn ervaren en kennen de doelgroep. Steeds meer scholen gaan u voor.

Kijk op ons onderwijsportal voor het VO


Hieronder volgen enkele ideeën voor workshops (er is veel meer mogelijk!!)
 

Animatie Make it alive!
Alles kan tot leven gewekt worden. Een appel, een schaar, maar ook mensen. In deze workshop leren de leerlingen een animatie film maken door het nemen van wel 200 foto’s en die om te zetten in een animatiefilm. We bedenken een verhaal, wijzen hoofdrolspelers aan en gaan een achtergrond bepalen. Aan het eind van de les bekijken we alle filmpjes die gemaakt zijn. De school krijg een cd rom met de filmpjes en alle filmpjes worden (in overleg) geplaatst op YOU TUBE.
Workshop

Blow Up Maak indruk!
Het medium, inflatable art, geeft de ruimte om op locatie grootschalige objecten te maken. Tijdens de workshops brengen we leerlingen buiten hun ‘comfort zone’ zodat ze door samenwerking, inventiviteit en creativiteit op zoek moeten naar oplossingen. De grootschaligheid van Blow Up! werkt daarbinnen als een metafoor. ‘Inflatable art’ vindt zijn oorsprong o.a. in de opblaasbare architectuur (noodbehuizing) en in verschillende doeleinden voor het leger (decoys). Diverse stromingen van ‘inflatable art’ keren sinds 60-er jaren van de vorige eeuw regelmatig terug in internationale tentoonstellingen.
Kunstenaar Robert Roelink maakt zijn reusachtige inflatables simpelweg van tape en plastic restmateriaal, dat ter plaatse wordt ingezameld. Er spreekt een aanstekelijke ‘doe-het-zelf’-mentaliteit uit zijn werk. Door te werken met afval en restmateriaal zet Roelink de hedendaagse wegwerpcultuur af tegen de kracht van de natuur, die –zo betoogt hij “ons altijd zal overleven”. 

Fotografie Laat je inspireren!
Een fotogenieke locatie doet wonderen. Modetijdschriften en filmmakers vinden hun weg naar het Kunstfort. Dus we gaan aan het werk. Echter aan kiekjes en snapshots hebben we geen gebrek. De leerling dagen we uit door ze de omgeving in en rond het fort vast te laten leggen aan de hand van een inspirerende opdracht. Met behulp van goede voorbeelden en een duidelijk structuur komen ze tot fantastische foto’s.

Grafitti Eat your heart out
Weet je al het een en ander van graffiti dan volgt nu het echte werk! Droom je er van om een echte piece, een groot graffiti werkstuk, met echte spuitbussen te maken? Kon het kon niet, mocht het niet, durfde je niet? Grijp nu je kans om op de muren in Kunstfort bij Vijfhuizen helemaal los te gaan.

Ruimtelijke herinnering Hedendaags!
Eerst bekijken we de tentoonstelling en maken we kennis met hedendaagse kunst. We bediscussiëren de thema’s en gaan naar aanleiding hiervan met alledaagse materialen aan de slag. Op zoek naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden maken we zelf een ruimtelijk beeld.

Straattheater Laat je zien!
Speel groots, gebruik de ruimte en vraag de aandacht. De inspirerende buiten en binnenruimtes van het Kunstfort leent zich voor verrassend theater. Met dit gegeven maken we een korte voorstelling in, rond en bij het fort.

Streetbeats

We experimenteren met ritmes maken met materialen die de leerlingen zelf mee kunnen nemen zoals voorwerpen van metaal, hout en glas die binnen het thema ‘straat / buiten’ passen.

Theatersport Altijd al een lama willen zijn?
Verboden te lachen! Nederland lacht om de Lama´s die met diverse sketches de grappigste proberen te zijn op televisie. De Amerikaanse theaterdocent Keith Johnstone sloeg ooit aan het experimenten met theater waarbij, in plaats van voorstellingen, komische improvisatiewedstrijden voor publiek werden gehouden.Het fenomeen´theatersport ´waaide al snel over naar Nederland, en sindsdien steken er overal theatersportgroepen de kop op. In de workshop ontdek je dat er in veel mensen een lama schuilt.

Voorstelling
Het terrein van het Kunstfort leent zich goed voor spannend theater of muziek. Wij kunnen orginele voorstelling voor uw programmeren.

Tentoonstellingsbezoek
De workshops zijn prima te combineren met de tentoonstellingen. De leerlingen kunnen met gerichte kijkopdrachten goed aan het werk in de tentoonstelling.


Dit programma vereist maatwerk en wanneer u hier belangstelling voor heeft dan gaan wij met u in gesprek. De prijs genoemd bij boekingsinformatie is een indicatie per klas, maar e.e.a. hangt af van uw wensen en de precieze invulling. Neem s.v.p. contact met ons op over de verdere mogelijkheden en kosten.