Ga direct naar inhoud

Bedrijfsuitje Hembrugterrein - een op maat gemaakt historisch dagje uit

Blauwe golf

Met de vestigingswet van 1874 werd voor Nederland een ingrijpend besluit genomen voor de landsverdediging. Een reusachtige te bouwen Stelling van Amsterdam die in een ruime cirkel rondom de hoofdstad was geprojecteerd, werd het centrale terugtrekpunt van de Nederlandse defensie. Het Delftse munitie- en wapenbedrijf werd daarvoor verplaatst naar een nieuwe locatie in het Hart van de Stelling van Amsterdam. Vanaf 1895 kwam de locatie op het Hembrugterrein tot stand.
Wij, als Hembrugmuseum, bieden u een op maat gemaakt historisch dagje uit.
Wie zijn wij
Het Hembrugmuseum vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van het 324 jaar oude wapen- en munitiebedrijf, in tijden van gespannen wereldverhoudingen, op het Hembrugterrein. Dit terrein, gelegen in het hart van de Stelling van Amsterdam, was jarenlang afgesloten voor publiek en kende als onderdeel van defensie een strikt geheimhoudingsprotocol.

Wat bieden wij
Het Hembrugmuseum kan voor u een historisch dagje uit arrangeren. Wij bieden historische/architectuur rondleidingen over het Hembrugterrein, Hart van de Stelling van Amsterdam, inclusief een bezoek aan ons museum.
Het is mogelijk dit te combineren met een bezoek aan een van de forten van de Stelling. De Stelling is 135 kilometer lang en bevat 36 forten, 2 kustforten, twee vestingen, vier batterijen en twee kustbatterijen. De dichtst bij het Hembrugterrein gelegen forten zijn het Fort aan Den Ham (Militair Museum) en Fort bij Veldhuis (Luchtoorlogmuseum).  
 
Indien gewenst, kunnen wij ook koffie, lunch of diner regelen.
 
Ook een fietstocht door de Zaanstreek (bijv met bezoek aan de beroemde Zaanse Schans) en Amsterdam behoort tot de mogelijkheden. Op het Hembrugterrein is voldoende gratis parkeergelegenheid en vanaf hier kunt u met de fiets alle kanten op.