Ga direct naar inhoud

Verkade Experience

Blauwe golf

In de Verkade Experience dompelen de leerlingen onder in de chocolade-, biscuit- en waxinefabriek van de familie Verkade. Ze leren alles over de oorsprong van de industrieën in de Zaanstreek en zien de historische Zaanse Verkadefabriek in bedrijf! 

Leerlingen onderzoeken in groepjes hoe chocolade wordt gemaakt en hoe de machine in de biscuitfabriek werkte. Ze komen er achter dat het een uitdaging is om alle machines draaiende te houden. Daarnaast horen ze alles over de eigenaren van de Verkadefabriek (de opeenvolgende generaties van de familie Verkade) en de medewerkers (waaronder de beroemde ‘meisjes van Verkade’).

In het laboratorium komen leerlingen in aanraking met de ontwikkeling van nieuwe smaken en producten. Ook is er aandacht voor de marketing. In de Albumafdeling bekijken de leerlingen de beroemde Verkade-albums. Hier ervaren ze dat het sparen van plaatjes (als de Freek Vonk/Dinoplaatjes) iets van alle tijden is en dat fabrikanten (vroeger en nu) door slimme spaaracties meer producten hopen te verkopen.

Kerndoelen
Nederlands: kerndoel 1 tot en met 3
Oriëntatie op jezelf en de wereld: kerndoel 37, 44, 50, 51, 52
Kunstzinnige oriëntatie: kerndoel 56

Leerdoelen
• De leerling kan in hoofdlijnen de historische ontwikkelingen van de maakindustrie in de Zaanstreek beschrijven
• De leerling kan de waarde van het Zaans industrieel erfgoed beschrijven en benoemen waarom het de moeite waard is om dit te bewaren
• De leerling kan erfgoed in de eigen omgeving koppelen aan onderwerpen in de regionale en nationale geschiedenis
• De leerling kan op hoofdlijnen het productieproces van chocolade, koek en waxine omschrijven